Administrar

Breus notes sobre el claustre

miquelarte2 | 16 Abril, 2017 20:38

El recinte conventual es construí durant el segle XVII i estava configurat per l’església, el claustre, petits edificis annexes i l’hort.

Les cel·les dels frares i les dependències comunes com eren tallers, refectori, cuina, porteria, biblioteca, sala capitular es distribuïen al voltant del claustre, el qual es va construir entre el 1667 i el 1697. Aquest segueix la tipologia claustral barroca dels franciscans, és a dir, de planta quadrada amb doble galeria superposada d’arcs de mig punt ( 7 a cada galeria) suportats per pilastres de secció quadrangular i pilars exteriors rematats per boles de pedra en relleu. La galeria inferior té el sostre amb volta tallada formant 2 plans rectangulars o anomenada també de mirall mentres que la galeria superior té el sostre amb biges .

Coneixem el nom del mestre picapedrer que va realitzar les obres, Mestre Matheu Gamundi, gràcies als pagaments que els frares realitzaven al picapedrer els quals eren apuntats al Llibre de Diposició: "el 29 de febrer de 1668 li pagaren a Mestre Matheu Gamundí Picapedrer de 8 l. 5s. per quinse jornals ha fet ell y el mosso de feyna en la convent en lo mes de fabrer; el 29 de març següent li pagaren 15 lliures: a Mestre Gamuni de 15 l. a compta de la feyna del claustro"

El 10 de març de 1836, amb motiu de la Desamortització de Mendizàbal, els frares del claustre, 25 en total, foren obligats a deixar el claustre i l'hort, que va passar a mans del Ministeri d'Hisenda, que demanava als ajuntaments que presentassin projectes d'utilitat pública per tal d'aprofitar les dependències conventuals. Alguns ajuntaments no en feren cas com per exemple el de Petra que passa a mans privades. A Llucmajor, l'ajuntament presentà un projecte on decidia establir una casa de beneficiència, presó, quarter de la Guardia Civil i escola pública. La sol·licitud fou atesa sense problemes per la Junta de Intervención de bienes del clero y la amortización, passant al 1842, el claustre i edificis annexes a l'ajuntament. Pel que fa a l'hort, fou parcel·lat en solars i venuts a particulars, fet que va donar lloc, entre d'altres als actuals carrers de Sant Francesc, pare Ripoll i Fra Joan Garau.

Dels projectes proposats, el que prosperà fou el quarter de la Guardia ivil, jutjat de pau i excorxador, però passaren alguns anys perquè es convertís en realitat. La Guàrdia Civil ocupa el claustre del 1857 al 1999. Com a conseqüència d’aquests múltiples usos el conjunt fou distorsionat arquitectònicament; es varen crear unes viviendes pels guàrdies, agrupant dues o tres cel·les dels frares a la galeria superior mentres que els arcs dels corredors de la galeria inferior es taparen per habilitar les oficines del quarter i el Jutjat de Pau.

L'any 1999 amb la sortida de la Guardia Civil i el Jutjat de Pau, es va iniciar el projecte de rehabilitació i recuperació de l'edifici, que va ser declarat bé d’interès cultural (BIC) al 2002. Les obres de restauració varen començar el 28 d'abril de 2006 i la inauguració va tenir lloc el 27 de juny de 2007.

«Anterior   1 2 3
 
Powered by Life Type - Design by BalearWeb - Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS